Anna Goławska powołana na stanowisko wiceministra ds. informatyzacji

19-10-2020
Minister Adam Niedzielski wręcza Annie Goławskiej nominację na stanowisko podsekretarza stanu / MZ

Minister zdrowia Adam Niedzielski w poniedziałek wręczył Annie Goławskiej nominację na stanowisko podsekretarza stanu. Będzie odpowiedzialna za informatyzację sektora zdrowia, w tym m.in. nadzór nad Centrum e-Zdrowia.

„Zależy mi na dalszym dynamicznym rozwoju informatyzacji ochrony zdrowia. Chcę, aby telemedycyna stała się powszechna w publicznym systemie, szczególnie w zakresie elektronicznej dokumentacji medycznej oraz narzędzi umożliwiających udzielenie świadczeń zdalnie” – powiedziała wiceminister Anna Goławska.

Anna Goławska to druga kobieta wśród wiceministrów zdrowia (obok sekretarz stanu Józefy Szczurek-Żelazko) i współpracowniczka byłego wiceministra zdrowia ds. informatyzacji Janusza Cieszyńskiego. Po odejściu z resortu zdrowia wiceministra Cieszyńskiego, zgodnie z zarządzeniem z 18 września określającym nowy zakres czynności sekretarzy i podsekretarzy stanu, obszar cyfryzacji nadzorował sam Minister Zdrowia.

Wcześniej Anna Goławska pełniła funkcję dyrektora generalnego w Ministerstwie Zdrowia, którego jest wieloletnią pracowniczką. „Od 2009 roku zajmowała stanowisko naczelnika, w latach 2015-2018 pełniła funkcję zastępcy dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich i e-Zdrowia, a pod koniec 2018 r. została dyrektorem generalnym w MZ” – czytamy w oficjalnym komunikacie Ministerstwa Zdrowia. 23 września Minister Zdrowia powołał Annę Goławską oraz Agnieszkę Kister, dyrektor Centrum e-Zdrowia, na stanowiska pełnomocniczek ds. informatyzacji.

Nowa wiceminister jest doskonale wykształconym menedżerem specjalizującym się w organizacji ochrony zdrowia. Jak czytamy na stronie MZ, Anna Goławska „zajmowała się wdrażaniem środków europejskich dedykowanych dla sektora zdrowia”. Ukończyła Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, jest absolwentką doktoranckich studiów w dyscyplinie nauk o zarządzaniu w Szkole Głównej Handlowej oraz studiów podyplomowych w Szkole Głównej Handlowej na kierunku Zarządzanie Projektami, Zarządzanie zasobami ludzkimi w organizacjach ochrony zdrowia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz Funduszy Strukturalnych Unii Europejskiej na Uniwersytecie im. Kardynała Wyszyńskiego.

Nowej wiceminister gratulujemy i życzymy sukcesów w cyfrowej transformacji polskiego systemu opieki zdrowotnej.